30.000 Ft-tól INGYENES a szállítás!
Blog

Westie kutya, egy hófehér szeretettbomba aki sosem hagy unatkozni

Westie kutya, egy hófehér szeretettbomba aki sosem hagy unatkozni

Elképzelhető-e egy feltűnőbb megjelenésű kistestű kutya, mint a West highland white terrier, közismert nevén a westie? Ez a hófehér, bájos terrier, kis mérete ellenére, hihetetlen energiával és személyiséggel van megáldva. Ha szereted a játékos, aktív kutyákat, akik sosem hagynak unatkozni, akkor a westie lehet a tökéletes választás számodra.

Elbűvölő skót történet fehér bundába csomagolva

Skóciában vagyunk, a 19. század elején, ahol az idilli Poltalloch városa és annak környékén egy kis terrier, a west highland white terrier, éppen születőben van. Két lelkes fivér, Malcolm és Duffie of Poltalloch, úgy döntenek, hogy saját, különleges vadászkutyát tenyésztenek, hogy segítsen nekik a makacs patkányok, rókák és más kisállatok elkapásában. A testvérek igazi kutyarajongók, a kenneljük pedig a messze földön híres volt Skóciában. Lázas munkával alakították ki a fajtát, hogy megalkossák azt a tökéletes drótszőrű, fehér vadászkutyát, amire minden skót vadász büszke lehet.

Eredetileg ezeket a bájos kutyákat Poltalloch Terriernek vagy Roseneath Terriernek hívták, nevüket pedig a tenyésztés helyéről kapták. 1904-ben azonban, mint egy igazi tündérmese végén, új, ragyogó nevet kaptak - West highland white terrier, ami a származási helyük, Skócia nyugati partja után lett keresztelve.

A westie-k szélsebesen hódították meg a szíveket Nagy-Britanniában, ahol az arisztokrácia körében hamarosan abszolút kedvenccé váltak. Nem sokkal később pedig eljutottak az Egyesült Államokba is, ahol az 1920-as években mutatták be őket. És hogy az amerikai népszerűségükről is gondoskodjanak, 1909-ben megalapították az amerikai West highland white terrier klubot. Így vált a westie az Észak-Amerikában élő kutyabarátok kedvencévé is.

westie kutya mozgás közben

 

Egyedülálló megjelenés és különleges személyiséggel

A westie azonnal felismerhető fehér, sűrű szőrzete, karakterisztikus "álló" fülei és vidám vonásainak köszönhetően. Nem meglepő, hogy ez a fajta az egyik legnépszerűbb a terrier családban.

Kis mérete ellenére sem  nevezhető holmi "ölebnek”. A westie karakteres megjelenésével és temperamentumával azonnal mindenkit elbűvöl. Szeretnek játszani,  de komolyak is tudnak lennei, imádnak sétálni, és mindig készen állnak egy kis kalandra.

Egyedülálló megjelenés: Legjellemzőbb ismertetőjele a sűrű, dús, fehér szőrzete, különleges megjelenést kölcsönöz neki. Testalkata erős és izmos, amely remekül tükrözi e fajta terrier jellegét. A szemei sötétek, közepes méretűek és mélyen ülnek, ami az arca kifejező és barátságos megjelenését erősíti. Az álló fülek további jellemzői a fajtának, amik még inkább kiemelik a figyelmes és éber természetüket.

Különleges személyiség: Nagyon intelligens, éber és bátor kutyák, rengeteg energiával és életkedvvel rendelkeznek. Jellemzően nagyon jó természetűek és barátságosak, de terrier mivoltukból adódóan önállóak is, és igazi felfedezők. Szeretik a játékot, kiválóan alkalmazkodnak és meglepően ügyesek lehetnek. A westie-k általában jól kijönnek gyermekekkel és más háziállatokkal, bár természetükből adódóan hajlamosak a domináns viselkedésre. Megfelelő szocializáció és kiképzés segítségével azonban ez a jellemzőjük jól kezelhető.

westie kutya mint családi kedvenc 

A westie kutya nyírása, tökéletes megjelenésük titka

Ahogy az embereknél a frizura, úgy a westinél a szőrzet az, ami igazán kiemeli őket a többi kutyafajta közül. Hófehér, buja szőrzete nem csak úgy magától lesz ragyogó! Ha westie-t tartasz, akkor fel kell arra is készülni, hogy megjelenése némi erőfeszítést és rendszeres ápolást igényel, a vágást is beleértve.

Szőrzete körülbelül 3-4 havonta igényli a nyírást, de ez változhat a szőrzet hosszától és a számodra legjobban tetsző nyírási stílustól. Két módon is nyírhatod: kézzel vagy géppel. A kézi vágás a  szőrszálak ollóval vagy kézi trimmerrel történő eltávolítását jelenti, míg a gépi módszer elektromos trimmer használatával történik, ami előre beállított hosszúságúra vágja a szőrt.

Nem megy egyedül? Ha nem érzed magad biztosnak a westie-d nyírásában, akkor érdemes segítséget kérned egy profi kutyakozmetikustól. Ő segít a megfelelő eszközök kiválasztásában, és tanácsokkal is ellát a tökéletes vágáshoz.

Bőre és emésztése érzékeny lehet

Általában egészséges fajta, de - mint minden kutyafajta esetében - hajlamos lehet bizonyos egészségügyi problémákra. Íme néhány gyakori egészségügyi probléma, amelyekre nem árt figyelni:

Bőrproblémák: A westie-k hajlamosak lehetnek bizonyos bőrbetegségekre, mint például a seborrhea (száraz, pikkelyes bőr), atópiás dermatitisz (allergiás reakciók, amelyek viszketést és gyulladást okoznak a bőrben).

Luxating patella: A kutya térdkalácsa kiugrik a helyéről, ami fájdalmat és mozgási problémákat okoz. Ez viszonylag gyakori kisebb kutyafajtákban, beleértve a westie-ket is.

Légzési problémák: Hajlamos lehet légzési problémákra, mint a reverz tüsszentés. Bár ez ijesztőnek tűnhet, általában ártalmatlan és magától megoldódik.

Allergiák: Hajlamosak lehetnek az ételallergiákra és a környezeti allergiákra, amelyek bőrproblémákat okozhatnak. Az allergiás reakciók kezelhetők az étrend módosításával és/vagy gyógyszerekkel.

Retina atrófia (LPRA): Egy örökletes betegség, amely a retina degenerációjához vezet, és vakságot okozhat.

A fentiek miatt kulcsfontosságú, hogy west highland white terrier kutyádat kizárólag megbízható, minőségi tenyésztőtől szerezd be. Az aktív életmód, kiegyensúlyozott étrend és rendszeres állatorvosi ellátás segíthet kutyád egészségének megőrzésében, érdemes lehet eleve allergiára hajlamos kutyák számára kifejlesztett kutyatáppal etetni.

Mindezek ellenére, a megfelelő gondozással és orvosi ellátással, egy westie kutya átlagosan 12-16 évet is élhet.

Kiknek ajánlott egy westie kutya tartása?

Ez a kis fehér kópé remek választás lehet számos család számára, hiszen sokoldalú, barátságos és bájos kis terrier. Különösen ajánlott lehet ez a fajta:

Aktív életmódú gazdiknak: A westie tele van energiával, és szeret sétálni, futni és játszani. Ha aktív vagy és szeretsz szabadban lenni, a westie jól illeszkedhet az életstílusodhoz.

Családi kutyának: A westie kutyák jól érzik magukat családi környezetben. Szeretik a gyerekeket, és jól bírják a sok figyelmet és játékot. Ugyanakkor fontos, hogy a gyerekek megtanulják, hogyan bánjanak a kutyával tisztelettel.

Allergiával élőknek: A westie kutyák híresek arról, hogy "hipoallergén" fajták, ami azt jelenti, hogy kevésbé valószínű, hogy allergiás reakciót váltanak ki az emberekben, akik érzékenyek a kutyákra.

Időseknek: Mérete miatt jól illik olyan emberekhez, akik nem tudnak nagyobb kutyát gondozni. Energikusak, de nem igényelnek annyi testmozgást, mint néhány nagyobb fajta.

Kezdő kutyatartóknak: Intelligensek és viszonylag könnyen tanulnak, ezért jó választás lehetnek azoknak, akik először tartanak kutyát. 

Azonban, mint minden kutyafajtánál, a westie-t is gondosan kell gondozni és szocializálni, hogy boldog és egészséges legyen. Ez a fajta hajlamos a bőrproblémákra és bizonyos emésztőrendszeri betegségekre, tehát fontos, hogy rendszeres állatorvosi ellenőrzéseket végezzenek, és megfelelő étrendet kövessenek.

A west highland white terrier egy lenyűgöző, energikus kutya, aki ragyogó családi kedvenc lehet, aki képes hosszú éveken át szórakoztatni és örömet szerezni a családjának. Ha készen állsz arra, hogy elfogadd a terrier temperamentumát, akkor a westie kutya hűséges és szerető barát lehet az egész család számára.

 

Nem mindenki szereti az izgága és csaholós kutyákat. A nyugodt kutyák gyakran jól illeszkednek a nyugodtabb életmódhoz, mint például a vidéki élethez vagy a csendesebb városi környezethez. Azonban fontos megjegyezni, hogy még a legnyugodtabb kutyafajták is igénylik a törődést, az idődet és megfelelő mentális és fizikai stimulációt igényelnek, hogy egészségesek és boldogok maradjanak.

 

 

 

A Beagle, egy közepes testű, örökmozgó kutyafajta, amely egyszerre rabolja el a szívünket játszékos természetével és híres szimatával. Bárhová is nézünk a kertben, vagy a lakásban, meglepődnénk, ha éppen nem egy újabb kincset fedezne fel. Ugyanakkor, ez a fajta nem csak az aktív, kalandkereső gazdik számára lehet tökéletes választás. Ha olyan kutyát szeretnénk, amely a család minden tagjával könnyedén összebarátkozik és töretlenül hűséges, akkor is megéri beagle-t választanunk. De mielőtt a fajta szerelmesei közé tartoznánk, érdemes jobban megismernünk ezt a bájos karakterű és érdekes kutyafajtát.

A corgi kutyák az egész világon ismertek, és nem csak azért, mert a brit királynő, II. Erzsébet kedvenc fajtája. A corgik híresek arról, hogy éles eszűek, kedvesek, erősök és rendkívül hűségesek. Legfeltűnőbb jellemzőik a rövid lábak, hosszú test, nagy fülek és kifejező szemek. Két fő fajtája létezik: a Pembroke Welsh Corgi és a Cardigan Welsh Corgi, amelyek némi különbséget mutatnak méretben, színben és temperamentumban.

A kutyafajták világában bizonyos fajták azonnal felismerhetők a jellegzetes megjelenésük vagy temperamentumuk miatt. Az amerikai staffordshire terrier, vagy közismert nevén az amstaff, kétségkívül ilyen. De vajon ismered-e igazán ezt a fajtát? Tarts velem, és nézzük meg közelebbről, hogy miért is olyan különleges!