30.000 Ft-tól INGYENES a szállítás!
Blog

Beagle kutya: családi kalandok egy különleges kedvenccel

Beagle kutya: családi kalandok egy különleges kedvenccel

A Beagle, egy közepes testű, örökmozgó kutyafajta, amely egyszerre rabolja el a szívünket játszékos természetével és híres szimatával. Bárhová is nézünk a kertben, vagy a lakásban, meglepődnénk, ha éppen nem egy újabb kincset fedezne fel. Ugyanakkor, ez a fajta nem csak az aktív, kalandkereső gazdik számára lehet tökéletes választás. Ha olyan kutyát szeretnénk, amely a család minden tagjával könnyedén összebarátkozik és töretlenül hűséges, akkor is megéri beagle-t választanunk. De mielőtt a fajta szerelmesei közé tartoznánk, érdemes jobban megismernünk ezt a bájos karakterű és érdekes kutyafajtát.

Egy igazán nyitott személyiség

Ha már hallottál erről a fajtáról, akkor biztosan tudod, hogy a Beagle kutya tele van energiával, és híres a barátságos, nyitott személyiségéről. Ha viszont még csak most ismerkedsz ezzel a népszerű kutyafajtával, akkor készülj fel: a Beagle megkapó személyisége és csodálatos természete miatt minden bizonnyal hamar a szívedbe lopja magát.

De mielőtt továbbmennénk, kezdjük az elején. Miért olyan különleges a beagle? És miért tökéletes családi kedvenc?

A Beagle kutya szimata legendás

A fajta több száz évvel ezelőtt, még a 14. században kezdte meg hódító útját Angliában. Az akkor élő beagle-ok sokkal kisebbek voltak, mint a mai fajtatársaik, de ugyanolyan energikusak és élelmesek voltak. A fajta neve valószínűleg a francia 'begeule' szóból származik, ami a vadászkutyák üvöltésére utal. Valóban szeretnek hangoskodni?

Később Angliában, különösen a 18. és 19. században vált népszerűvé a fajta. Híresen jó szimatuk és kitartó üldözési képességük miatt a gazdag földesurak vadászkutyaként használták őket nyúl- és rókavadászatokon.

Érdekes tudnivaló, hogy a beagle-ok az első kutyák között jutottak el Amerikába is az angolokkal. Hamarosan az  Egyesült Államokban az egyik legkedveltebb vadászkutya fajta lett! Ma már világszerte ismert és szeretett családi kedvencként tartják őket. De ne feledjük, hogy a vadász ösztönök még mindig erősek, és szeretik használni kitűnő szaglásukat!

Csupa báj és cukiság

Megpillantva egy beagle-t, azonnal levesz a lábadról az a bájos kinézete. Átlagos testmagasságuk 33-40 cm, testsúlyuk pedig 8-14 kg között mozog, a nőstények általában kicsit kisebbek a hímeknél. Tehát nem túl nagyok, de biztos lehetsz benne, hogy tele vannak energiával.

Igazi védjegye a rövid, sűrű, sima szőrzet, amely leggyakrabban háromszínű: fekete, fehér és bézs árnyalatokban pompázik. A színkombinációk változatosak lehetnek, de a leggyakrabban találkozhatsz a klasszikus "tricolor" változattal. Egy másik jellegzetes tulajdonsága a nagy, puha, lelógó fülei, amelyek szinte az aranyos kis pofijáig érnek. Szemei nagyok, sötétbarnák és tele vannak szeretettel és csintalansággal.

Hátulról nézve feltűnik a hosszú, kissé felkunkorodó farka, amely gyakran végig fehér, mintha egy kis zászlót lengetne. Kifejezetten erős, izmos testfelépítése van, ami jól tükrözi aktív, energikus természetét, rövid lábai ellenére meglepően gyors és mozgékony.

a beagle kiváló családtag

Egy játékos csapattag

Mivel sokáig vadászkutyaként használták, intelligens és kitartó de néha a saját feje után megy különösen, ha valami érdekfeszítő szagot észlel. Egyébként kimondottan társaságkedvelő, kíváncsi, és tele van élettel. Imád játszani, mind emberekkel, mind más kutyákkal. Igazi szociális lény, aki szeretik az emberek társaságát, és nagyon jól kijön más háziállatokkal is. Örömmel játszanak a gyerekekkel, vagy akár a macskáddal is! Jól hangzik ugye?

Nem meglepő módon, ezek a kedves kutyák a vadászösztönnek köszönhetően olykor makacsés önfejű is tud lenni. Függetlenségük ellenére azonban rendkívül motiváltak a jutalmazásra, különösen nyitottak a finom falatokra.

Hangos is tud ám lenni a begale Híres a hosszú, hangos "üvöltésről", amelyet akkor használn, amikor izgatott vagy unatkozik. Ezért fontos, hogy elég mozgást és mentális stimulációt biztosíts számára.

Szóval, ha beagle-t szeretnél, készülj fel egy aktív, barátságos és néha hangos kutyára, aki szeret játszani, vadászni, és imádja a társaságot. De, amit minden dolog közül a legjobban imád az a szeretet!

A beagle kutya igazi családi kutya

 

Mivel barátságosak, játékosak és türelmesek, ezért nagyszerű társak lehetnek a gyerekeknek. Imádnak játszani, és hajlandóak órákon át futkározni a kis társaikkal a kertben. Ugyanakkor nyugodt természetük miatt nagyon türelmesek is lehetnek a kisebb, talán néha durvább játékos gyerekekkel.

De vajon minden család számára ideális választás? Nos, ez attól függ.

Aktív és társaságkedvelő kutyákaként, azokban a családokban érzik magukat, akik sok időt töltenek a szabadban és ahol aktív kapcsolatban lehetnek a családtagokkal.

Másrészt, ha kevesebb időt vagytok otthon és inkább kevésbe aktív életstílus jellemez, akkor ez a fajta talán nem a legjobb választás. Ebben az esetben jobb lehet számodra egy nyugodtabb fajta, aki jobban tűri a magányt és kevesebb testmozgást igényel.

baegle kutya a vízben

 

A beagle kutya gondozása

A és energikusak kutyaként szükségük van napi rendszeres testmozgásra - hosszú sétákra, futásra, játékra, vagy akár agility tréningre is. A lényeg, hogy elegendő alkalmat kapjanak, hogy levezessék a felesleges energiájukat, és kielégítsék kíváncsiságukat és felfedező kedvüket.

Ami az etetést illeti, a beagle kutya híres arról, hogy imád enni, és sajnos hajlamos a túlsúlyra is . Ezért fontos, hogy kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrendet biztosíts számukra, és kerüld a túletetést. A diétás tápok etetése is jól jöhet, tartsd be az ajánlott napi adagot, és ne felejtsd el beleszámolni a jutalomfalatokat is!

Rövid, sűrű szőrűk hetente egyszeri vagy kétheti kefélést igényel a halott szőrszálak eltávolítása érdekében. Fürdetni csak akkor szükséges, ha nagyon koszos lesz a szőre vagy ha rossz szaga van.

Egészséges fajta, de hajlamos lehet bizonyos betegségekre, mint például a csípődiszplázia, a szemproblémák és az elhízás. Ezért fontos, hogy rendszeresen látogass el állatorvoshoz, és tartsd be a javasolt oltási programot. A megfelelő parazita ellenes óvintézkedésekről se feledkezz meg.

Ha te is azok közé tartozol, akik aktívan és vidáman szeretik tölteni a szabadidejüket a szabadban - legyen szó hosszú sétákról vagy egy vidám játékról a parkban - akkor a beagle számodra ideális választás lehet. Persze, ez a fajta némi türelmet igényelhet, hiszen önálló oldaluk nem hagyja nyugodni őket. De egy ilyen szeretetbomba, hűséges és örökké vidám négylábú még a legnehezebb napjaidon is mosolyt tud majd csalni az arcodra.

Elképzelhető-e egy feltűnőbb megjelenésű kistestű kutya, mint a West highland white terrier, közismert nevén a westie? Ez a hófehér, bájos terrier, kis mérete ellenére, hihetetlen energiával és személyiséggel van megáldva. Ha szereted a játékos, aktív kutyákat, akik sosem hagynak unatkozni, akkor a westie lehet a tökéletes választás számodra.

A corgi kutyák az egész világon ismertek, és nem csak azért, mert a brit királynő, II. Erzsébet kedvenc fajtája. A corgik híresek arról, hogy éles eszűek, kedvesek, erősök és rendkívül hűségesek. Legfeltűnőbb jellemzőik a rövid lábak, hosszú test, nagy fülek és kifejező szemek. Két fő fajtája létezik: a Pembroke Welsh Corgi és a Cardigan Welsh Corgi, amelyek némi különbséget mutatnak méretben, színben és temperamentumban.

A kutyafajták világában bizonyos fajták azonnal felismerhetők a jellegzetes megjelenésük vagy temperamentumuk miatt. Az amerikai staffordshire terrier, vagy közismert nevén az amstaff, kétségkívül ilyen. De vajon ismered-e igazán ezt a fajtát? Tarts velem, és nézzük meg közelebbről, hogy miért is olyan különleges!

A lazac neve nem csak az emberi fogyasztás során bukkan fel mint kiváló tápanyagforrás, de egyre növekvő népszerűséget élvez a kutyatápok világában is. A lazacos kutyatápok, illetve a lazacolaj előnyeiről és az ideális felhasználásról olvashatsz az alábbiakban.