30.000 Ft-tól INGYENES a szállítás!
Blog

Amerikai staffordshire terrier: a kigyúrt széplélek

Amerikai staffordshire terrier: a kigyúrt széplélek

A kutyafajták világában bizonyos fajták azonnal felismerhetők a jellegzetes megjelenésük vagy temperamentumuk miatt. Az amerikai staffordshire terrier, vagy közismert nevén az amstaff, kétségkívül ilyen. De vajon ismered-e igazán ezt a fajtát? Tarts velem, és nézzük meg közelebbről, hogy miért is olyan különleges!

Bulldogok és terrierek vére csörgedezik benne

Származása az 1800-as évek Angliájába nyúlik vissza, ahol bulldogok és terrierek keresztezésével jött létre. Az Egyesült Államokba érkezve tovább fejlesztették a fajtát, és az amerikai staffordshire terrier ma már egy önálló fajta, amely mind kinézetben, mind temperamentumban eltér az angol staffordshire bullterriertől. Az Amstaff tehát eredetileg harci kutya volt, de mára már kiváló családi kutyává vált.

Az erőt sugárzó külső érzékeny lelket takar

Robosztus, izmos testfelépítéssel rendelkezik, ami a fajta erejét és bátorságát tükrözi. A testük közepes méretű, az átlagos magasság 43-48 cm, a súlyuk pedig 25-30 kg között mozog. A fejük széles, a szemek sötétek, a fülük pedig közepes méretű és magasra áll. A szőrzet rövid és sűrű, a színek pedig igen változatosak lehetnek.

Nem csupán bátor, energikus és okos fajta, hanem elképesztően lojális is. Képes mélységes kötődést kialakítani a családjával, sőt, egyenesen rajong értük. Az ő számára nincs is nagyobb öröm, mint amikor szeretteivel lehet és velük töltheti az idejét. Ne csodálkozz hát, ha állandóan a nyomodban lesz a lakásban!

Néha már szinte nehéz elhinni róla, hogy hagyományosan harci kutyaként tenyésztették, így nem csoda, hogy az amerikai staffordshire terrier egyfajta természetes őrző-védő ösztönnel is rendelkezik. Bátran állnak a családtagok mellé, ha úgy érzik, hogy veszély fenyegeti őket, és készen állnak megvédeni őket minden szükséges eszközzel. Rendkívül intelligensek és tanulékonyak. Gyorsan és hatékonyan képesek elsajátítani az alapvető parancsokat, de még összetettebb feladatokat is képesek megoldani, ha megfelelő időt és energiát szánsz a képzésükre.

Ahogy a legtöbb kutya, szeretnek játszani és aktivitást végezni. Megfelelő testmozgás nélkül hajlamosak lehetnek a szorongásra vagy a destruktív viselkedésre. Fontos tehát, hogy rendszeresen mozgassuk őket, legyen ez séta, futás, vagy akár játékos labdázás a kertben.

Az amerikai staffordshire terrier erős és domináns fajtának számít, ugyanakkor érzékenyek is lehet. Megfelelő, pozitív megerősítésen alapuló képzésre és türelmes, szeretetteljes bánásmódra van szükségük. Különösen fontos ez a szocializáció során, ami lehetővé teszi számukra, hogy biztonságosan és udvariasan viselkedjenek más kutyákkal és emberekkel.

amerikai staffordshire terrier egy kedves társ

Kinek való az amerikai staffordshire terrier?

Bár rendkívül hűségesek energikus és barátságos fajta, nem mindenki számára ideális választás. Fontos, hogy a potenciális gazdái tisztában legyenek a fajta jellegzetes tulajdonságaival és igényeivel, hogy eldönthessék, megfelelő-e számukra ez a kutyafajta.

Aktív életmódra vágyik

Fontos kiemelni, hogy az amerikai staffordshire terrier aktív és energikus kutya, akiknek szüksége van a rendszeres testmozgásra és mentális stimulációra.

Igazi sportolók. Hihetetlenül izmosak és erősek, a legtöbb példány kiválóan alkalmas agilityre, weight pullingra (súlyhúzás) vagy akár flyballra is. Ha valaha is látott már amstaffot akcióban, akkor tudja, hogy milyen hihetetlen energia és kitartás rejlik bennük. Ezért ideális választás lehetnek sportos és aktív életmódú emberek számára, akik élvezik a hosszú sétákat, a futást, vagy a szabadban való játékot.

Híresek arról is, hogy hihetetlenül magasra tudnak ugrani - és nem csak azért, hogy elérjék a konyhapult tetején lévő finomságokat! Élvezik az ugrálást mint játékot, és lenyűgöző látni őket, ahogy magasra szöknek a levegőbe

Nagy adag szeretet és figyelem kel nekik

Erős fizikumuk és domináns természetük ellenére rendkívül érzékenyek és szeretetre vágynak. A gazdájuknak tudnia kell, hogyan bánjon velük szeretetteljesen és türelmesen, hogy a kutya boldog és kiegyensúlyozott lehessen.

A fajta egyik legmeglepőbb tulajdonsága talán az a mély érzékenység, ami a kemény külső alatt rejlik. Érzékenyek a hangulatokra, és nagyon fontos számukra, hogy boldoggá tegyék a családjukat. Ha valaha is részesült egy amerikai staffordshire terrier szeretetáradatában, akkor tudja, milyen hihetetlenül odaadóak tudnak lenni

Tanulni sem árt velük

Intelligensek és tanulékonyak, így a gazdának időt és energiát kell szánnia a rendszeres képzésre. A gazdának elkötelezettnek kell lennie, és hajlandónak kell lennie tanulni arról, hogyan képezze a kutyáját a legjobb eredmények elérése érdekében.

Sokan élvezik a trükkök tanulását - a 'ül', 'marad', 'pacsit' típusú alapvető parancsoktól kezdve egészen a bonyolultabb trükkökig, mint például a tárgyak felismerése név alapján, vagy akár a szemetesbe dobni a használt játékokat. Ne feledd, az agyi stimuláció ugyanolyan fontos az számukra, mint a fizikai aktivitás!

Hadd legyen a középpontban

Végül, de nem utolsósorban, a amerikai staffordshire terrier, a család központjában szeretnek lenni. Ezért leginkább olyan embereknek valók, akik sok időt tudnak velük tölteni, és akiknek a családja is elfogadja és szereti a kutyát.

KIváló családi kutyák is lehetnek mivel hihetetlenül odaadóak és védők a családjuk gyerekei iránt. Soha nem fogod őket látni boldogabbnak, mint amikor gyerekekkel játszanak!

Mint gyermekszerető de ugyanakkor erőt és bátorságot sugárzó kutyák a amerikai staffordshire terrier, számtalanszor szerepelt filmekben és TV-műsorokban. Talán a leghíresebb közülük a kultikus film, a "The Little Rascals" (Kis Gazemberek) Pete-je.

amerikai staffordshire terrier kölyök sétál

Az amerikai staffordshire terrier gondozása odafigyelés igényel

Gondozása különleges odafigyelést igényel, különösen a bőrük és a szőrük szempontjából. A rövid, sűrű szőrzetük rendszeres kefélést igényel, hogy eltávolítsák az elhalt szőrszálakat és fenntartsák a szőrzet fényét és egészségét. Fontos megjegyezni, hogy bár szőrük rövid, mégis rendszeresen vedlenek, ezért a szőrkezelés fontos része a gondozásnak.

A bőrük is speciális gondoskodást igényel. A bőrallergiák és -irritációk nem ritkák ezért fontos, hogy a gazda rendszeresen ellenőrizze a bőr állapotát, és ha szükséges, állatorvossal konzultáljon. Emellett fontos a rendszeres kullancs- és bolhaellenes kezelés is.

Aktív kutyák, ezért a körmük gyakran természetesen lekopik a játszadozás során, de érdemes rendszeresen ellenőrizni és szükség esetén vágni a körmöket. A fogak egészségét is szem előtt kell tartani, ezért a rendszeres fogmosás vagy speciális rágcsálnivalók ajánlottak a fogkő megelőzése érdekében.

Mit egyen az amstaff?

Fontos, hogy magas minőségű, tápanyagokban gazdag táplálékot kapjanak. A megfelelő étrend hozzájárul az egészségük megőrzéséhez, és segít fenntartani az aktív életmódjukat.

Étrendje leginkább a méretükre, korukra, aktivitásuk szintjére és egészségi állapotukra alapul.  Tartalmaznia kell a megfelelő mennyiségű fehérjét az izmok fenntartásához, a zsírokat a megfelelő energiaszint eléréséhez, és a szénhidrátokat az egészséges emésztéshez. Emellett fontos a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő bevitelének biztosítása is. Amennyiben érzékeny a szőre, akkor érdemes speciális táppal eteti, mely kifejezetten az érzékeny szőrű és bőrű kutyák számára lett kifejlesztve.

Mivel hajlamosak a túlsúlyra, ezért fontos, hogy ne etessük túl őket. A túlsúly súlyos egészségügyi problémákat okozhat, beleértve a szívbetegségeket és az ízületi problémákat

Az amerikai staffordshire terrier egy társ, mely tele van energiával, intelligenciával, odaadással és sok-sok szeretettel. Nemcsak, hogy hűséges és szeretetteljes társak, hanem rendkívül sokoldalúak is. Mindig van valami új és izgalmas dolog, amit megtudhatsz róluk - és mindig ott lesznek melletted, hogy megosszák veled az élet kalandjait!

 

Elképzelhető-e egy feltűnőbb megjelenésű kistestű kutya, mint a West highland white terrier, közismert nevén a westie? Ez a hófehér, bájos terrier, kis mérete ellenére, hihetetlen energiával és személyiséggel van megáldva. Ha szereted a játékos, aktív kutyákat, akik sosem hagynak unatkozni, akkor a westie lehet a tökéletes választás számodra.

A Beagle, egy közepes testű, örökmozgó kutyafajta, amely egyszerre rabolja el a szívünket játszékos természetével és híres szimatával. Bárhová is nézünk a kertben, vagy a lakásban, meglepődnénk, ha éppen nem egy újabb kincset fedezne fel. Ugyanakkor, ez a fajta nem csak az aktív, kalandkereső gazdik számára lehet tökéletes választás. Ha olyan kutyát szeretnénk, amely a család minden tagjával könnyedén összebarátkozik és töretlenül hűséges, akkor is megéri beagle-t választanunk. De mielőtt a fajta szerelmesei közé tartoznánk, érdemes jobban megismernünk ezt a bájos karakterű és érdekes kutyafajtát.

A Border Collie története mélyen gyökerezik a brit mezőgazdasági életben, ahol ezek a kutyák évszázadokon át a legmegbízhatóbb és legkiválóbb juhászkutyák voltak. A fajta nevét a határvidékről kapta, mely Skócia és Anglia között húzódik - innen a "Border" név. A "Collie" szószármazása már kevésbé biztos, néhányan azt állítják, hogy a skót "coaly" szóból ered, ami a sötét színre utal.Az első Border Collie, ahogyan ma ismerjük, a 19. században jelent meg, amikor Adam Telfer,egy skót juhász, egyedülálló tenyésztési stratégiát alkalmazott. Telfer célja olyan kutyafajta létrehozása volt, amely kiemelkedik mind intelligenciájával, mind fizikai képességeivel. Az eredmény Old Hemp nevű kutyája volt, aki a Border Collie modern "ősének" tekinthető.

 

A gyümölcsök és zöldségek remek tápanyagforrások lehetnek a kutyáink számára, de fontos, hogy tudjuk, melyeket adhatjuk nekik biztonsággal. Mindig vegyük figyelembe a kutyánk méretét, korát és egészségi állapotát, mielőtt új ételeket vezetünk be az étrendjébe. Amennyiben kétségeink vannak, kérjük ki állatorvosunk véleményét.