30.000 Ft-tól INGYENES a szállítás!
Blog

Rövid lábú barátunk a corgi kutya

Rövid lábú barátunk a corgi kutya

A corgi kutyák az egész világon ismertek, és nem csak azért, mert a brit királynő, II. Erzsébet kedvenc fajtája. A corgik híresek arról, hogy éles eszűek, kedvesek, erősök és rendkívül hűségesek. Legfeltűnőbb jellemzőik a rövid lábak, hosszú test, nagy fülek és kifejező szemek. Két fő fajtája létezik: a Pembroke Welsh Corgi és a Cardigan Welsh Corgi, amelyek némi különbséget mutatnak méretben, színben és temperamentumban.

 Valaha marhákat tereltek

A Corgi neve a walesi "cor" (törpe) és "gi" (kutya) szavakból származik, ami tökéletesen tükrözi a fajta apró, de robusztus alakját. Számos hiedelem és legenda kötődik a corgikhoz. A walesi hagyomány szerint a tündérek és manók hajtottak velük szánkót.

A Corgi kétféle változatban létezik: a Pembroke és a Cardigan. A Cardigan corgi a két változat közül az idősebb, több mint ezer éves múltra tekint vissza. Őseiket, a svéd vallhundokat a vikingek hozták magukkal Britanniába. A Pembroke corgik története viszont csak a 10. századra nyúlik vissza, amikor flamand szövőmesterek telepedtek le Wales déli részén, a Pembrokeshire megyében, és magukkal hozták a kis pásztorkutyáikat, amelyek később kereszteződtek a helyi fajtákkal.Elsődleges feladatuk a marhák terelése volt, melyet méretük és éberségük tett lehetővé.

Alacsony, kompakt testalkata nagyon jól szolgálta őket a marhaterelés során. Mivel a marhák sokkal nagyobbak és erősebbek voltak náluk, a corgiknak ügyesnek és gyorsnak kellett lenniük. Rövid lábaik lehetővé tették számukra, hogy gyorsan mozogjanak a nagy állatok között, és kerüljék a veszélyes patákat. A corgik gyors reflexei és bátorsága szintén nagy segítség volt ebben a munkában. A marhák gyakran hajlamosak a szökésre vagy a kitörésre, és a corgiknak gyorsan kellett reagálniuk, hogy visszatereljék őket.

A Corgi kutya munkamódszere is érdekes. Ahelyett, hogy ugatással próbálták volna irányítani a marhákat, mint ahogyan azt a legtöbb pásztorkutya teszi, a corgik a marhák sarkát harapták meg. Ez a módszer megijesztheti a marhát, amely ezután az ellenkező irányba próbál menekülni, így a corgi könnyen irányíthatja a csordát.

corgi kutya a parton

II. Erzsébet brit királynő is rajongott értük

Az egyik legismertebb corgi tulajdonos II. Erzsébet brit királynő, aki gyerekkora óta rajong a fajtáért. Első corgiját, Dookie-t, még kislányként kapta, és azóta szinte mindig volt legalább egy corgija. A királynő imádja őket azért a türelmükért, hűségükért, és vidám, barátságos természetükért.

A corgik intelligens és lelkes kutyák, akik kiválóan alkalmasak különböző kutyasportokra, mint például agility, flyball vagy obedience. Emellett nagyszerű családi kutyák is, akik szeretnek a gyermekekkel játszani, de a kanapén való pihenést is élvezik.

Bár a corgikat gyakran azonosítják a királynővel és a brit királyi családdal, népszerűségük nem korlátozódik csak a szigetországra. A corgik világszerte elismertek és szeretettek kedvenc kutyákként. Nem csak a bájos külsejük, hanem a vidám, barátságos és energikus természetük miatt is, ami minden napot derűsebbé tesz a tulajdonosuk számára.

 

Masszív megjelenés és élénk temperamentum

A corgik rövid, de erős testfelépítésűek. Erős válluk és masszív mellkasuk van, ami erőt és ellenálló képességet kölcsönöz nekik. Szemeik élesek és figyelmesek, a füleik pedig nagyok és állnak, ami kifejező arcukat még kifejezőbbé teszi.

Nagyon intelligensek, aktívak és játékosak. A corgik híresek arról, hogy nagyon szeretik a családjukat, és hűségesek a gazdájukhoz. Szeretnek részt venni minden családi tevékenységben, és ha lehet, mindig a figyelem középpontjában szeretnének lenni.

Pembroke corgi a fűben 

Kinek való corgi kutya?

A corgi egy rendkívül sokoldalú fajta, amely sokféle otthonban boldogulhat, de különösen jól illeszkedik az aktív és foglalkoztató környezetbe. Lássuk, kinek való leginkább a corgi.

Aktív családoknak: A corgik nagyon energikusak és intelligensek, tehát fontos, hogy gazdáiknak legyen idejük és energiájuk a megfelelő fizikai és mentális stimuláció biztosítására. Lehet, hogy kicsik, de tele vannak élettel, és szeretik a játékokat, a sétaidőt és a különböző mentális kihívásokat.

Gyermekes családoknak: A corgik nagyszerűek gyerekekkel. Barátságosak, türelmesek és szeretik a játékot. Fontos azonban, hogy a gyerekek is megtanulják, hogyan bánjanak megfelelően a kutyával, és ne bánjanak vele durván vagy tiszteletlenül.

Egyedülállóknak és idősebbeknek: A corgik nagyszerű társak lehetnek azoknak, akiknek sok szabadidejük van, és szeretnek egy barátságos és hűséges kutyával tölteni az időt. Az idősebb emberek számára a corgik nagyszerűek lehetnek, mivel rendszerint jól alkalmazkodnak a nyugodtabb életstílushoz, mindaddig, amíg szükségleteiket figyelembe veszik.

Kezdő kutyatulajdonosoknak: Bár a corgik energiaigényük miatt némi kihívást jelenthetnek, általában jól reagálnak a konzisztens és kedves képzésre, így jó választás lehetnek az első kutyát szeretnének tartani.

Kinek nem ajánlott ez a fajta? A corgiknak rendszeres testmozgásra és mentális stimulációra van szükségük, tehát a túlságosan elfoglalt embereknek, akiknek nincs sok szabadidejük, vagy azoknak, akik nem élvezik az aktív életmódot, előzetesen mérlegelniük kell a corgi beszerzését.

A corgik nagyszerű családi kutyák, de mint minden kutyánál, fontos, hogy potenciális gazdáik gondosan mérlegeljék, hogy képesek-e megadni nekik a szükséges időt, energiát és gondoskodást.

 

A corgi kutya gondozása

A corgi kutyákra sajátosan jellemző néhány egészségügyi kihívás, amelyek közül sok összefüggésben van hosszú testükkel és rövid lábaikkal. Néhány ilyen állapot korai életkorban megelőzhető a helyes kezeléssel és gondozással.

Gerincproblémák: A corgi hosszú gerince fokozott terhelést jelenthet a kölyök növekedési szakaszában. Ezért a lépcsőn való gyakori járás kerülendő, mivel ez további terhet jelenthet a gerincére.

Csúszás és esések: A csúszós padlók különösen veszélyesek a corgi kölykök számára, mivel könnyen megcsúszhatnak, nehezen tudnak felállni, és feleslegesen terhelhetik ízületeiket. A kölyök korban kerülje a csúszós felületeket, ahol csak lehet.

Ugrálás: Az ugráltatás a corgi kutyák számára 1 éves kor alatt kerülendő, mivel ez felesleges terhelést jelenthet az ízületeikre és a gerincükre.

Túlsúly: A corgik hajlamosak az elhízásra, mert általában nagy az étvágyuk. Nehezen ellenállhatunk nekik, amikor kérnek falatokat, de fontos, hogy ne adjunk nekik túl sok extrát. A normál étrendjük mellett a plusz jutalomfalatok már túlsúlyt okozhatnak. Ezért a napi jutalmazást be kell számítani a napi etetési mennyiségbe, érdemes lehet energiaszegény tápokkal etetni a fajtát.. A túlsúlyos corgi feleslegesen megterheli a gerincét, ízületeit és csípőjét.

Szőrzetük ápolása nem igényel különleges gondosságot, bár vedlési időszakban intenzívebb kefézésre lehet szükség. Nagyon fontos, hogy a corgiknak elegendő mozgásra és mentális stimulációra van szükségük, hogy boldogok és egészségesek maradjanak.

Bájos megjelenésük, éles elméjük és ragaszkodó természetük miatt a corgik világszerte népszerű kutyafajtának számítanak. A corgik mindig készek a játékra, az ölelésre vagy egy hosszú séta megtételére. Szeretik a családi életet és kitűnően alkalmazkodnak a legtöbb életstílushoz. A corgi kutya nemcsak egy kiváló társ, de hűséges barát és családtag is egyben, aki életünkbe örömöt és szeretetet hoz.