30.000 Ft-tól INGYENES a szállítás!
Blog

A yorki kutya: maximális cukiság faktor, komoly öntudattal

A yorki kutya: maximális cukiság faktor, komoly öntudattal

A Yorki kutya vagy ismertebb nevén a Yorkshire Terrier, egy kis méretű, ámde lenyűgöző és elbűvölő kutya, mely sok embert rabul ejt különleges kinézetével és bájos természetével. A Yorki egyike a legnépszerűbb kiskutyák között, és tökéletes választás azok számára, akik egy kis méretű, de aktív és játékos kutyát szeretnének maguk mellett tudni.

Honnan érkezett ez az elbűvölő kedvenc?

Amikor Yorkshire terrierről beszélünk, gyakran elbűvölő és elegáns ölebként képzeljük el, amely a nemesi otthonokban pihen. Ám a yorkie kutya története sokkal izgalmasabb és sokoldalúbb, mint azt gondolnánk. Észak-Angliában, a sűrű yorkshire-i ködben és az ipari forradalom alatt formálódó városokban vette kezdetét ennek a kis kutyafajtának a története, ahol nem csak a családok szeretetét élvezte, hanem patkányvadász, jelzőkutya, sőt, kíméletlen viadalok szereplője is volt. A munkások kedvelt kutyusa az idők során nemesek kedvencévé változott, és mára már szinte hihetetlen, milyen változásokon ment keresztül ez a rendkívüli fajta.

A yorki kutya egyszerűen elragadó

A yorkshire terrier külseje már első ránézésre lenyűgöz. Apró termete, amely mindössze 18 és 23 centiméter között mozog, és a sovány 3,2 kg alatti súlya alapján az egyik legkisebb kutyafajtának tekinthető a világon.

Ez a kis terrier a finom, sima és egyenes szőrzetéről is híres, amely gyakran földig ér, gyakorlatilag eltakarva lábait. A hosszú, selymes szőrzet igazi dísze a kutyának, azonban a gazdának oda kell figyelnie, hogy a hossza ne gátolja az ebet mozgásban, és rendszeres ápolást igényel.

Színezetét tekintve a yorki olyan, mint egy élő műalkotás. A fej és a mellkas aranyos bézsszínnel van díszítve, míg az acélkék köpeny – ami a nyaktól a farokig terjed – gyönyörűen kiegészíti ezt a kombinációt. A szőrszálak töve sötét, mely a végük felé haladva világosodik. Bár néha előfordulhatnak fehér foltok az egyes egyedeknél, ezek a hivatalos FCI standard szerint hibának minősülnek. Ami a szőrzet gondozását illeti, a hobbicélból tartott egyedek szőrét gyakran rövidre vágják a könnyebb ápolás érdekében, míg a kiállítási céllal nevelt yorkie-k esetében a hosszú, selymes szőrzetet részesítik előnyben.

a yorki kutya imád a szabadban lenni

„Ölebbőrbe” bújt makacs kis patkányvadász

Első pillantásra csupán egy aranyos és apró kutyusnak tűnhet, amely tökéletesen illeszkedik az elegáns női táskákba vagy a fényűző otthonok foteljeibe. Azonban a felszín alatti igazság sokkal mélyebb és bonyolultabb. Ennek az apró termetű kutyának a története az észak-angliai munkásosztályból indult, ahol nem csak otthonok kedvenc szobakutyájaként tisztelték, hanem elismert munkaként is.

Mindez a yorki karakterében is visszatükröződik. Céltudatos, szívós és rendkívül intelligens állat. Dinamizmusa és életkedve miatt sokszor örökmozgó kis gépként viselkedik, aki imád futkározni, játszani és állandó figyelmet követel magának. Rendkívüli tanulási képességei miatt különösen érzékeny a pozitív megerősítésre, legyen az egy finom falatka vagy egy közös játék a gazdájával.

Ugyanakkor a yorki nem kevésbé makacs. Azok a tenyésztési évek, amikor kihívások sorozatával kellett szembenéznie - legyen szó patkányvadászatról vagy veszélyes gázok észleléséről a bányák mélyén - egy erős, céltudatos kutyát hagytak hátra. Éppen ezért, miközben a yorki nagyszerű társ lehet, kifejezetten ajánlott egy olyan gazda számára, aki következetes és hajlandó időt szentelni a nevelésére. Ezzel együtt, megfelelő vezetés és nevelés mellett a yorki egy igazán hűséges és barátságos társ, aki kiválóan kijön más állatokkal, gyerekekkel és - miután időt szánt arra, hogy megismerje őket - az idegenekkel is.

Ugyanakkor a yorki gyakran elfelejti apró termetét, és bátran száll szembe nagyobb kutyákkal is. Éppen ezért, ha más állatok társaságában vagyunk, mindig érdemes szemmel tartani ezt a kis harcos lelkületű terriert.

Hogyan etessük a yorki kutyát?


A yorkshire terrier, vagy közismertebb nevén yorki, emésztési jellegzetességeivel különös figyelmet igényel a kutyaetetés területén. Sok yorki tulajdonos tapasztalja, hogy kedvence érzékeny a különböző ételekre. Az étel-intolerancia, az allergiás reakciók és az irritábilis bél szindróma (IBS) mind olyan állapotok, amelyek gyakoriak ezen a fajtánál.


Ezért elsődleges fontosságú, hogy a yorkiknak olyan táplálékot adjunk, amely kímélően hat emésztőrendszerükre, ugyanakkor friss és tápanyagban gazdag. A kiegyensúlyozott táplálkozás a kutyák egészséges fejlődéséhez és jó közérzetéhez nélkülözhetetlen. Amikor bolti kutyaeledelt választunk, különösen óvatosnak kell lennünk, mert sajnos sok olyan termék található a piacon, amely hosszú távon károsíthatja a kutyák emésztőrendszerét.


A legideálisabb megoldás a yorkshire terrier számára a prémium minőségű tápok etetése, mint amileny az Summit10 vagy az Ownat kutyatáp , amelyek teljes értékű, friss és természetes összetevőket tartalmaznak. Természetesen minden kutya egyedi, így az étrendjüket is érdemes állatorvos vagy kutyatáplálkozási szakértő tanácsai alapján alakítani, hogy biztosítsuk a megfelelő tápanyagbevitelt és elkerüljük az emésztési problémákat.

a yorki kutya ideális a lakásban is

Milyen betetegségekre hajlamos a fajta, mire figyeljünk oda?

A yorkshire terrier az egyik legkedveltebb kistestű kutyafajta a világon. Ennek köszönhetően azonban számos egészségügyi kihívás is felmerül e fajtánál, különösen azokban az esetekben, amikor a kutyákat nem megfelelő körülmények között vagy nem megfelelő szempontok alapján tenyésztik.
A jó tenyésztő kiválasztása fontosabb, mint sokan gondolnák. A tenyésztés nem csak a kutyák szépségéről szól, hanem genetikai állapotukról, egészségükről és temperamentumukról is.

A tiszteséges tenyésztő a minőségre is törekszik, és nem csak a haszonszerzésre. A vásárlásásnál nem árt tudni, hogy magyarországon ez a fajta különösen ki van téve a kizárólag haszonszerzésre irányuló tömeges szaporításnak. Érdemes gyanakodni, ha túl olcsó a yorki kölyök ára. Fontos, hogy a leendő gazdik is támogassák a hiteles tenyésztőket.


A yorkshire terrier betegségei között számos olyan állapot szerepel, amely különösen gyakori ezen a fajtánál:
• Ízületi problémák: A kistestű kutyák hajlamosak az ízületi rendellenességekre, mint például a térdkalácsficam és a csípő diszplázia. Ezek a betegségek fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okozhatnak a kutyának, és súlyos esetekben műtéti beavatkozásra lehet szükség.
• Szembetegségek: A yorkik szemei érzékenyek és hajlamosak bizonyos betegségekre, mint például a progresszív retina atrófia, szárazszem-betegség.
• Pajzsmirigy rendellenességek: Ebben a fajtában gyakori a pajzsmirigy alulműködés, ami olyan tünetekkel járhat, mint a hízás, a szőr ritkulása és a bőr szárazsága.
• Fogproblémák: A fogkövesedés és a nem megfelelő időben kieső tejfogak is gyakoriak ezen a fajtánál. Rendszeres fogápolással ezeket a problémákat meg lehet előzni vagy kezelni lehet.
• Hypoglikémia: Az alacsony vércukorszint súlyos problémát jelenthet a kistestű kutyáknál. Ha a kutya rosszul érzi magát vagy görcsrohamot kap, azonnal állatorvosi segítséget kell kérni.
• Légcsőösszeesés és légcsőszűkület: Egy másik probléma, ami kistestű kutyáknál fordul elő gyakrabban. Az elhízás tovább növeli a betegség kialakulásának kockázatát.


A yorkshire terrierek hosszú és boldog életet élhetnek, ha megfelelő gondozást és orvosi ellátást kapnak. A kisállat biztosítás kötése pedig egy kiváló módja annak, hogy a gazdik anyagi terhek nélkül biztosíthassák a legjobb ellátást kedvenceiknek.

Kinek való a yorki kutya?


A yorkshire terrier, vagy közismertebb nevén a "yorki", az egyik legnépszerűbb kistestű kutyafajta a világon. E kis méretű, de nagy személyiségű állatok ideális társai lehetnek városi környezetben élőknek, hiszen lakásban is könnyen tarthatók. A yorkik energikusak, játékosak és nagyon ragaszkodók a gazdájukhoz. Viszont, ahhoz hogy ezen kutyusok valóban boldogok és egészségesek legyenek, megfelelő gondoskodásra, figyelemre és törődésre van szükségük.


Egy yorki ideális társa lehet egyedülállóknak, időseknek vagy olyan családoknak, ahol a gyerekek már elértek egy bizonyos érettségi szintet, és megértik, hogyan kell óvatosan bánni egy kistestű állattal. Ugyanakkor, annak ellenére, hogy kicsik és jól elvannak a lakásban is, ne feledkezzünk meg arról, hogy rendszeres testmozgásra van szükségük. Rövid séták és játékos percekek a lakásban vagy a kertben elegendőek lehetnek számukra.


A yorki híres selymes, hosszú szőrzetéről, ami rendszeres ápolást igényel. Ha valaki nem hajlandó vagy képes hetente többször átfésülni és időnként fürdetni ezt a fajtát, akkor talán egy kevésbé igényes szőrzetű kutyát kellene választania. A yorkiknak azonban nem csak fizikai igényeik vannak: érzelmileg is igénylik a gazda közelségét és figyelmét. Nem szeretnek sokáig egyedül lenni, és ha túl sok időt töltenek magányosan, szorongássá válhatnak.


A yorki kutya azoknak az embereknek való, akik élvezik a közelségét egy kis, ragaszkodó társnak, készen állnak a szőrzetének gondozására, és akik képesek naponta időt és energiát szentelni a kutya fizikai és érzelmi szükségleteinek kielégítésére. Azok számára, akik készen állnak az elkötelezettségre, a yorki hűséges és szeretetteljes társ lesz, aki éveken át örömet és boldogságot hoz az életükbe.