30.000 Ft-tól INGYENES a szállítás!
Blog

Mikor váltsunk hipoallergén kutyatápra?

Mikor váltsunk hipoallergén kutyatápra?

Minden szerető gazdi tudja, hogy kutyája a legjobb táplálást érdemli. De vajon mivel etessünk, hogyan és milyen táplálékkal teszünk a legjobbat az ebbel? Sokat hallani a kutyáknál is az allergiáról, de vajon milyen jelek figyelmezettnek arra, hogy kedvencünknek különleges táplálékra van szüksége, hogyan döntsük el, hogy valóban szükség van-e rá.

A kutyák allergiáinak pontos diagnosztizálása gyakran kihívást jelent, mivel a tünetek sok esetben hasonlóak lehetnek mind táplálék-, mind környezeti allergiák esetében. Azonban vannak lépések és módszerek, amelyekkel segíteni lehet eldönteni, hogy melyik típusú allergiáról van szó:


Tünetek megfigyelése: Bár mindkét allergiafajta hasonló tüneteket okozhat, a táplálékallergia gyakran emésztési problémákkal, mint például hányás vagy hasmenés, is jár. Környezeti allergia esetén gyakoriak a bőrirritációk, a vakarózás, a fülgyulladás és a lábnyalogatás.
Évszakos változások: Ha a tünetek évszakosan jelentkeznek (pl. tavasszal vagy nyáron), valószínűbb, hogy környezeti allergiáról van szó, mint például pollen- vagy fűallergia.
Eliminációs diéta: A táplálékallergia kiderítésének egyik legmegbízhatóbb módja az eliminációs diéta. Ez magában foglalja a kutyának egy egyszerű, korlátozott összetevőjű étrendre való áttérítését, majd az összetevők fokozatos visszavezetését. Ha a tünetek a diéta alatt megszűnnek, majd egy adott összetevő visszavezetésekor újra jelentkeznek, az a felelős az allergiás reakcióért.

A hipoallergén kutyatáp javallatai


Mi az a hipoallergén kutyatáp?


A hipoallergénnek nevezett kutyatáp még nem azt jelenti, hogy etetése egyetlen kutyánál, soha semmilyen allergiás reakciót nem válthat ki.
A hipoallergén tápok kiválasztása gyakran jelent kihívást, mivel a tökéletes választás nem csupán az összetevőktől függ. Sok gazda nem tudja, hogy a hipoallergén jelzés ellenére egyes tápok mégis okozhatnak allergiás reakciókat.
A "hipoallergén" szó a kutyatápoknál csak azt jelenti, hogy valami kevésbé valószínű, hogy allergiás reakciót váltson ki mivel a hipoallergén kutyatápokat úgy tervezték, hogy minimalizálják az allergén anyagok jelenlétét, és elősegítsék a kutyák emésztőrendszerének egészséges működését.

Milyen tünetek jelezhetik, hogy hipoallergén tápra van szükség?


Bár a táplálék allergiák nem annyira gyakoriak mint a környezeti hatások által kiváltottak, egyes kutyáknál mégis megjelennek. Ahogy az embernél is a kutyáknál is vannak olyan biztos tünetek, melyek jelezhetik, hogy allergiáról van szó. Amennyiben kutyádnál észleled a következő tüneteket, és kizártad a szezonális vagy környezeti hatásokat, ajánlott állatorvoshoz fordulnod.

Hányás vagy hasmenés
Viszkető vagy irritált bőr
Gyakori fülgyulladás
Gyakori böfögés vagy gyomorgázképződés
Folyamatos nyalogatás vagy rágás bizonyos testrészein


Ezen kívül természetesen még más tünetek is lehetnek, de ha ezek közül bármelyik tünetet észleled, érdemes konzultálni állatorvosoddal a legjobb táplálkozási lehetőségekről.

Hogyan válasszunk hipoallergén kutyatápot?


A hipoallergén kutyatápokra – hasonlóan a gabonamentes tápokhoz- egyre többen tekintenek mint magas minőségű állateledelekre. Mivel a hippoallergén tápok összetevői is nagyon változóak lehetnek, ajánlott a terméken lévő összetevők listáját gondosan átolvasni, és átgondolni, hogy mely összetevőket érdemes elkerülnünk.


Összetevők listája: A hipoallergén tápok olyan gondosan válogatott összetevőkkel rendelkeznek, próbálnak kikerülni bizonyos allergén anyagokat. Az összetevők listájának olvasásakor keresd azokat az összetevőket, amelyeket kutyád elkerülhet, például búza, kukorica, szója vagy bizonyos húsok.
Specifikus allergének: Néhány kutyának specifikus allergiái vannak, például bizonyos állatokból készült fehérjékre. Ebben az esetben válassz tápokat, amelyek alternatív fehérjeforrásokat tartalmaznak, mint például a lazac vagy a rovarfehérje.
Természetes összetevők: Az egyszerű és természetes összetevők gyakran kevésbé valószínűek, hogy allergiás reakciót váltanak ki. Kerüld azokat a tápokat, amelyek túl sok mesterséges összetevőt vagy tartósítószert tartalmaznak.


Hogyan vezessük be a hipoallergén tápot kutyánk étrendjébe?


Amikor új tápra váltasz, fontos, hogy fokozatosan tedd azt, hogy elkerüld a hirtelen emésztési zavarokat. Kezdd azzal, hogy az új táp 25%-át kevered össze a régi táppal, és fokozatosan növeld az új táp arányát a következő 7-10 nap során. Érdemes türelmesnek lenni, mert legalább 4-6 hetes folyamatos diéta szükséges az igazi eredmények eléréséhez.


Minden kutyának egyedi az étrendi igénye. Ha úgy gondolod, hogy kutyádnak hipoallergén tápra van szüksége, az első lépés mindig az állatorvossal való konzultáció legyen. Ismerd meg kutyád specifikus igényeit, és tájékozódj a különböző tápokról annak érdekében, hogy a lehető legjobb döntést hozd meg számára.

Bármennyire is szeretnénk, sajnos a kutyák nem szobatisztának születnek, így nekünk, gazdiknak kell a szobatisztaságra szoktatnunk kedvencünket. Az úton persze hibákat is követhetünk el, de nem kell megijedni, erről szól a cikkünk. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat, amiket elkerülhetsz, hogy a tisztaságra szoktatás szép és zökkenőmentes élmény legyen mindkettőtök számára!

Sokan szeretnének kutyát tartani, de aggódnak, hogy nem lesz számukra elég hely a lakásban, és nem fognak tudni számukra teljes életet biztosítani. Azonban több fajta is van, amelyek nem igényelnek kertes házat a boldogsághoz, és kis lakásban, „szobakutyaként” is kényelmesen eléldegélnek, ha biztosítunk számukra néhány alapvető feltételt. 

Nem mindenki szereti az izgága és csaholós kutyákat. A nyugodt kutyák gyakran jól illeszkednek a nyugodtabb életmódhoz, mint például a vidéki élethez vagy a csendesebb városi környezethez. Azonban fontos megjegyezni, hogy még a legnyugodtabb kutyafajták is igénylik a törődést, az idődet és megfelelő mentális és fizikai stimulációt igényelnek, hogy egészségesek és boldogok maradjanak.