30.000 Ft-tól INGYENES a szállítás!
Blog

Ezt a 7 hibát kerüld el a kutya szobatisztaságra szoktatása során

 Ezt a 7 hibát kerüld el a kutya szobatisztaságra szoktatása során

Bármennyire is szeretnénk, sajnos a kutyák nem szobatisztának születnek, így nekünk, gazdiknak kell a szobatisztaságra szoktatnunk kedvencünket. Az úton persze hibákat is követhetünk el, de nem kell megijedni, erről szól a cikkünk. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat, amiket elkerülhetsz, hogy a tisztaságra szoktatás szép és zökkenőmentes élmény legyen mindkettőtök számára!

1. Rendszertelen napirend

Te is szereted, ha tudod, mi a napirended ugye? Ugyanez a helyzet a kutyusoddal is. Ha rendszeres időpontokban eteted, akkor tudni fogja, mikor várható a következő etetés.

Még a leginkább lakásba szokott kutyának is szüksége van rendszerre, így ha valóban szeretnéd, hogy a kutyusod könnyebben megtanulja a szobatisztaság szabályait, tervezz és tartsd is be az etetési és sétálási időpontokat!

A kutya szobatisztaságra nevelése

 

2. Túl kevés séta a kutya szobatisztaságra szoktatása alatt

A jó megfigyelőkészség kulcsfontosságú, ha a kutyádat szobatisztaságra akarod tanítani! Ne felejtsd el, hogy a kiskutyád még csak tanulja, mikor és hol illik elvégezni a dolgát, ezért neked kell segítened ebben.

 Az étkezések, a játék, az alvás után vagy egyszerűen csak mert sok idő telt el az utolsó kint töltött idő óta - ezek mind-mind olyan időszakok, amikor valószínű, hogy a kiskutyádnak szüksége van arra, hogy kimenne a szabadba. Tehát ha látod, hogy a kutyád nyugtalanul járkál, vagy izgatottnak tűnik, az is jelezheti, hogy el kell végeznie a dolgát.Legyél proaktív, ne várj arra, hogy a kutyád balesetet szenvedjen otthon, hanem vidd ki őt előbb. Minél több közös sétátok van, annál hamarabb tanulja meg a kutyád, hogy hol és mikor illik elvégezni a dolgát. Ezzel nemcsak a kutyádat, hanem magadat is boldoggá teszed!

A séták nem csak a szükségletek elvégzésének ideje, hanem a játék és a felfedezés ideje is. Ha túl ritkán vitted ki a kutyusodat, nem is csoda, hogy a szobában végzi a dolgát. A friss levegő és a rendszeres séták segítenek a szobatisztaság elsajátításában.

Mielőtt a kiskutyádat szabadon engednéd a nagyvilágba, fontos tudnod, hogy az immunrendszere még nem fejlődött ki teljesen. Ezen túlmenően a kölyökkutyáknak szükséges oltásokat is több részletben kapják, így teljes védelmük csak az utolsó oltás beadása után áll fenn.

Fontos azt is figyelembevenni, hogy a kiskutyák, akik még nem kapták meg az összes szükséges oltást, sokkal sérülékenyebbek a különböző betegségekkel szemben. Lehet, hogy az oltások után a kiskutyád jól érzi magát és tele van energiával, de a külvilággal való kapcsolatba lépés még veszélyt jelenthet a számára.

  3. Ne üsd meg a kutyád!

Egy esetleges baleset nem a kutyád hibája, hanem a tanulási folyamat része. Az erőszakos cselekedetek csak félelmet és stresszt okoznak a kutyának, ami csak hátráltatja a tanulási folyamatot, és hosszú távon károsíthatja a köztetek lévő bizalmi viszonyt.

A kutyád nem szándékosan végzi el a dolgát otthon, csak egyszerűen még nem érti a szabályokat. Mint minden tanulási folyamatban, a türelem kulcsfontosságú. Ha baleset történik, légy türelmes, és helyette inkább koncentrálj arra, hogy hogyan tudod jobban segíteni a kutyádnak megérteni, mi a helyes viselkedés.

 Ami még fontos, hogy a hibákat inkább kezeljük tanulási lehetőségekként, nem pedig büntetésre szoruló cselekedetekként. Mindig emlékezz arra, hogy a kutyád csak próbálja megérteni a világot, és neked, mint gazdinak, segítened kell őt ebben. A kutyádnak bizalomra van szüksége, és a bántalmazás csak ront a helyzeten.

Ne felejtsd el, a kutya nem akar rosszat, csak tanul. Ha esetleg baleset történik, légy türelmes és kezeld a helyzetet nyugalommal.

4. Ne kiabálj a kutyáddal!

Bármennyire is frusztráló lehet, ha a kiskutyád otthon végzi a dolgát, kiabálni sosem a megoldás. Ne felejtsd el, hogy a kutyák nagyon érzékenyek a hanghordozásunkra. Ha kiabálsz rájuk, csak megrémülnek, stresszelnek és összezavarodnak. Nem fogja megérteni miért  kiabálsz, csak azt érzik, hogy a "falkavezérük" mérges rájuk, ami pedig zavarba hozza őket.

A célunk az, hogy bizalmi kapcsolatot építsünk ki a kutyánkkal, ami az alapja minden sikeres tanításnak. Ha kiabálunk rájuk, ez csak ront a helyzeten és lassítja a tanulási folyamatot.

Szóval, legközelebb ha a kutyusod otthon végezte el a dolgát, vegyél mély lélegzetet, nyugodtan és határozottan szólsz hozzá, és aztán hagyd, hogy a dolgok természetes úton menjenek. A türelem itt is igazán erény! A bizalom elvesztése pedig csak hátráltatja a tisztaságra szoktatást.

 5. Ne használj újságpapírt a kutya szobatisztaságra szoktatásásához

Az újságpapír módszer sokak szerint könnyű és kényelmes megoldásnak tűnhet, de valójában csak tovább bonyolítja a dolgokat. Ez a módszer a kutyának azt tanítja meg, hogy a lakásban is rendben van a dolgát végezni, amit később nagyon nehéz lesz neki "leadni".

Amikor a kutyádat szobatisztaságra szoktatod, a cél az, hogy megtanítsd neki, hogy a dolgát kizárólag kint, a szabadban végezze. Az újságpapír módszer használata ezzel szemben összezavarhatja a kutyát, és meghosszabbíthatja a tisztaságra szoktatás időtartamát.

 6. Ne a kutya előtt takaríts fel

Az esetleges „balesetek” nyomait nem érdemes azonnal nekiállni takarítani, legalábbis nem a kutyád előtt.Képzeld csak el: ott ücsörögsz, és a gazdid valamit izgalmasan művel a padlón, te pedig csak nézed, mit csinál. Nagyjából ez a helyzet a kutyád számára is. Ő úgy érzékelheti, hogy a padlón történő dolgai iránt fokozott érdeklődést mutatsz, ezért az lehet az ösztönzője, hogy ismételten ugyanott végezze a dolgát, hiszen figyelmet kap.

A stratégia tehát a következő: ha a kutyád ott hagyta a "nyomait" a padlón, várj, amíg ő elszenderedik, játszik vagy egyszerűen csak nincs a közelben, és csak utána végezd el a takarítást. Így a kutyád nem fogja azt érezni, hogy különösebb figyelmet fordítasz erre a területre, így kisebb az esélye annak, hogy ugyanott akarja megint elvégezni a dolgát.

 7. Nem megfelelő tisztítószer használata

Ha a kaki-pisi takarításhoz megfelelő tisztítószert használsz, ami semlegesíti a szagokat (és nem tartalmaz ammóniát vagy ecetet, mert ezek a szerek hasonló szagúak, mint a kutya vizelete), a kutyád nem fogja ugyanazt a helyet "illetéktelen területnek" tekinteni a jövőben.

Mindenképpen kerüld el az ammóniát vagy ecetet tartalmazó tisztítószereket. Ezek az anyagok ugyanis arra ösztönzik a kutyát, hogy visszatérjen a "bűntett" helyszínére. A legjobb, ha kifejezetten kutyáknak szánt tisztítószereket használsz.

Türelem, türelem és még több türelem!

Készülj fel arra, hogy a balesetek lesznek, és takarítani is kell majd - de ez is csak a tanulási folyamat része. Ne dühöngj, és ne büntesd meg a kutyát, ha elront valamit. Csak takarítsd fel nyugodtan, és folytasd a szoktatást. Emlékezz, a türelem kulcsfontosságú a szobatisztaság kialakításában! Talán a legfontosabb dolog, amit a tisztaságra szoktatás során szem előtt kell tartanod, az a türelem. Minden kiskutya és felnőtt kutya más, és eltérő időbe telhet, mire elsajátítják a szobatisztaság szabályait. Legyél türelmes, és ne feledd, a szobatisztaság megtanulása nagy lépés a kutyád életében!

Nem mindenki szereti az izgága és csaholós kutyákat. A nyugodt kutyák gyakran jól illeszkednek a nyugodtabb életmódhoz, mint például a vidéki élethez vagy a csendesebb városi környezethez. Azonban fontos megjegyezni, hogy még a legnyugodtabb kutyafajták is igénylik a törődést, az idődet és megfelelő mentális és fizikai stimulációt igényelnek, hogy egészségesek és boldogok maradjanak.

 

 

 

A lazac neve nem csak az emberi fogyasztás során bukkan fel mint kiváló tápanyagforrás, de egyre növekvő népszerűséget élvez a kutyatápok világában is. A lazacos kutyatápok, illetve a lazacolaj előnyeiről és az ideális felhasználásról olvashatsz az alábbiakban.

A gyümölcsök és zöldségek remek tápanyagforrások lehetnek a kutyáink számára, de fontos, hogy tudjuk, melyeket adhatjuk nekik biztonsággal. Mindig vegyük figyelembe a kutyánk méretét, korát és egészségi állapotát, mielőtt új ételeket vezetünk be az étrendjébe. Amennyiben kétségeink vannak, kérjük ki állatorvosunk véleményét. 

Sokan szeretnének kutyát tartani, de aggódnak, hogy nem lesz számukra elég hely a lakásban, és nem fognak tudni számukra teljes életet biztosítani. Azonban több fajta is van, amelyek nem igényelnek kertes házat a boldogsághoz, és kis lakásban, „szobakutyaként” is kényelmesen eléldegélnek, ha biztosítunk számukra néhány alapvető feltételt.