30.000 Ft-tól INGYENES a szállítás!
Blog

A szfinx több mint csak egy kopasz macska

A szfinx több mint csak egy kopasz macska

Számos macskafajta létezik a világon, de egyik sem hasonlítható a szfinxhez. Míg a többi macska pihenőhelye, és kedvenc helyei tele vannek szőrrel, a kopasz macskára ez nem jellemző. De miért választaná bárki ezt a különleges állatot?

Honnan érkezett a szfinx macska?

Kezdetben sokan azt gondolnák, hogy a Szfinx egy egzotikus, meleg klímájú helyről származik, pedig meglepő módon Kanadából, a hideg északról származik. A fajta Torontóban született, egy váratlan genetikai mutáció eredményeként. Az ottani állatbarátok azonnal meglátták ebben az új mutációban a lehetőséget és elkezdték tenyészteni. Az eredmény? Egy macska, aki nemcsak különleges külsejével, de lenyűgöző temperamentumával is hamar népszerűvé vált. Külön érdekesség, hogy a felinológiai egyesület csak 2002-ben ismerte el hivatalosan a szfinxet.

a kopasz macska kiváló társ

Egy meghökkentő kopasz macska

A szfinx macska a felinológia egyik legizgalmasabb megjelenésű képviselője. Bár sokan elsősorban kopasz bőrével azonosítják, rengeteg apró részlet van, amely különlegessé és egyedivé teszi ezt a fajtát.Bár a Kopasznak és szőrtelennek tűnnek, valójában finom, bársonyos bőrük tapintása lágy, meleg és gyakran ráncos, különösen a fejükön, nyakukon és testük más részein, érdemes kipróbálni a simításukat!
Hiányzó szőrzetük miatt a szfinxek izomzata sokkal jobban látszik, mint más macskáknál. Ezen izmok kontúrja és formája egy atlétikus és jól felépített állat benyomását kelti.
Egy másik markáns jellemző a szfinx macska hatalmas, háromszög alakú fülei. Az ilyen fajta nagy, álló fülek meglehetősen jellegzetessé teszik őket és növelik az éberségük látszatát.
Szemei nagyok, lemondók és gyakran citrom alakúak. A szemek színe változó lehet, de gyakran a bőrszínnel harmonizál. A testfelépítés közepes méretű, de izmos és robusztus. A lábaik erősek, és a közepes méretű farok vékony és lekerekített a végén.
A kopasz macskáknak számos bőrszínük és mintázatuk lehet, a szilárdtól a márványig, az ébenfáig és még sok másig. Mivel nincs szőr, amely eltakarná ezt a mintázatot, a bőrük színe és mintája ugyanolyan változatos és egyedi, mint a szőrözött macskáké.
Mivel nincs szőrzetük, nincs természetes védelme a hideg ellen. Ezért meleg érintésűek és gyakran keresik a hőforrásokat, legyen az egy napfolt, egy meleg öl vagy egy takaró. Bőrük hőt ad le, így gyakran érzezzük őket melegebbnek, mint a "hagyományos" szőrös macskákat.


Odadadó társa a családnak

A szfinx ideális családi kedvenc. elleme játékos és odaadó. A gazdájához való ragaszkodása és emberközpontú viselkedése révén gyakran hasonlítják kutyákhoz.Mivel nyugodt és kiegyensúlyozott természetű, remekül kijön a gyerekekkel. Ugyanakkor fontos, hogy a fiatalabb családtagok is megértsék: bár x türelmes, a többi macskához hasonlóan ö sem szereti az erős, durva bánásmódot. A Szfinx nem csak a különleges, szőrtelen megjelenésével hódítja meg az embereket. Személyisége az, ami igazán megkülönbözteti őt más macskafajtáktól. Kíváncsi, szeretetteljes és rendkívül intelligens, ami azt jelenti, hogy gyorsan tanul és alkalmazkodik különböző környezetekhez. Emellett rendkívül társaságkedvelő, így nem szereti, ha hosszú időre egyedül hagyják.

Hogyan gondoskodjunk a kopasz macskáról?

A kopasz macska gondozása talán kevesebb munkával jár, mint egy szőrös macska, a Szfinxnek sajátos ápolási igényei vannak. Zsíros bőre rendszeres fürdetést igényel, hogy tiszta és egészséges maradjon. Ha a macska sok időt tölt a napon, fontos, hogy UV-szűrős krémmel védjük a bőrét a leégés ellen. Ezenkívül füleik is több törődést igényelnek, mivel a viasz gyorsabban gyűlik fel benne.

a kopasz szfinx macska füle hatalmas.

Mit egyen a kopasz macska?

Táplálkozására különös figyelmet kell fordítani. Nem igényelnek speciális étrendet a szőrbundák okozta gyomorproblémák megelőzése érdekében. A magas hústartalmú, száraz vagy nedves macskatáp ideális számukra, különösen, ha nem tartalmaz gabonát. Az ilyen eledel biztosítja a szükséges tápanyagokat és energiát a szfinx számára, melynek aktív és játékos természete sok energiát igényel.

Miért ideális a kopasz macska az allergiások számára?

Szőrtelensége miatt sokan úgy gondolják, hogy ideális választás azok számára, akik macskaallergiával küzdenek. Lássuk miért:

Kevesebb allergén: Az allergiát leggyakrabban a macskák által termelt fehérjék váltják ki. A leggyakoribb allergének, amelyek a macska nyálában, vizeletében és mirigyváladékában találhatók. Ezen fehérjék az állat szőrére kerülnek nyáladzás, nyalakodás és a bőr hámlása során. A Szfinx macska hiánya miatt nincs szőr, amely megtartaná és terjesztené ezeket az allergéneket a környezetben.
Kevesebb a korpaképződés: Bár ezek a macskák még mindig hámlanak, mivel nincsenek szőrszálak, amelyekhez a bőr ragadhatna, kevesebb "korpa" kerül a környezetbe, ami csökkentheti az allergiás reakciók kockázatát.
Könnyebb tisztán tartani: Mivel a nincs szőrük, egyszerűbb és gyakoribb fürdetni őket, ami segíthet az allergének mennyiségének csökkentésében a macska bőrén.
 A szőrös macskáknál a szőrszálak megtartják a ház porát, pollent és egyéb környezeti allergéneket. Mivel a szfinx macskának nincs szőre, nincs módja annak, hogy ezek az allergének "megüljenek" a macskán, és tovább terjedjenek a házban.
Viszont fontos megjegyezni, hogy a kopasz macskák továbbra is termelnek allergéneket, és nem tekinthetők teljesen allergiamentesnek. Az allergiás reakció súlyossága emberenként változó lehet. Azok számára, akik érzékenyek a macskákra, mindig ajánlott allergiatesztet végezni, vagy időt tölteni egy ilyen macskával, mielőtt eldöntenék, hogy tartanak-e egyet..

A szfinx kopasz macskák egyedülállóan különlegesek, mind megjelenésben, mind személyiségben. Bár ápolásuk némi különleges törődést igényel, azok számára, akik szeretnének egy igazán különleges és szeretetteljes társat, a Szfinx tökéletes választás. Ha pedig allergiás aggodalmai vannak, ez a fajta lehet a legjobb esélye arra, hogy mégis élvezhesse egy macska társaságát. E

A norvég erdei macska, amely egykor csak Norvégia erdeiben található meg, ma már az egész világon népszerűvé vált.
A norvég erdei macska fajtájú macskákat ma már szerte a világon tartják és tenyésztik, de leginkább Skandináviában, különösen Norvégiában találkozhatunk velük. Nagyra értékelik őket szívós egészségükért, barátságos természetükért és gyönyörű, lenyűgöző megjelenésükért.Nem csoda, hiszen a norvég erdei macska nem csak a méltóságteljes megjelenésével győzi meg a gazdikat, hanem kiegyensúlyozott karakterével, függetlenségével és nyugodtságával is. Ez a fajta bár idegenekkel szemben gyakran bizalmatlan, a saját családját forrón szereti. A következőkben megosztunk néhány tippet arról, hogyan gondoskodj norvég erdei macskádról.

A bengáli macska olyan, mintha máris egy darabka dzsungel lenne az otthonunkban Dús, sötét csíkos, fényes bundája a távoli vadonban élő leopárdra emlékeztet, azonban nemcsak mérete miatt nyugodhatunk meg, hanem mert valójában egy békés, játékos és hihetetlenül barátságos társ, aki sok örömet visz mindennapjainkba.

Az elválasztás témája a kiscicáknál gyakran felmerülő kérdés, amivel macskatartóként rendszeresen találkozunk. Ha másként nem is de akkor biztosan amikor elhozzuk új kedvencünket a mamájától. Ez a folyamat nemcsak az anya macska számára, de a kiscicák számára is stresszes lehet, ezért fontos, hogy megfelelően legyen végrehajtva. Ebben a cikkben arról fogunk beszélni, hogy mikor lehet elválasztani a cicákat az anyjuktól és milyen táplálás javasolt a kölyökmacskák elválasztása során.