30.000 Ft-tól INGYENES a szállítás!
Blog

Házimacska egzotikus extrával: a bengáli macska

Házimacska egzotikus extrával: a bengáli macska

A bengáli macska olyan, mintha máris egy darabka dzsungel lenne az otthonunkban Dús, sötét csíkos, fényes bundája a távoli vadonban élő leopárdra emlékeztet, azonban nemcsak mérete miatt nyugodhatunk meg, hanem mert valójában egy békés, játékos és hihetetlenül barátságos társ, aki sok örömet visz mindennapjainkba.

 A vadon utáni vágy hívta életre a fajtát

 

A bengáli macska mint fajta létrejötte egy rendkívül ambiciózus tenyésztési projekt eredménye. Az első bengáli macskát, aki az Asian Leopard Cat (Prionailurus bengalensis) és a házi macska (Felis catus) keresztezéséből született, Dr. Willard Centerwall hívta életre a Kaliforniai Egyetemen az 1960-as években. A cél az volt, hogy létrehozzon egy macskát, amelynek a külseje hasonlít a vadonban élő leopárdokéra, de viselkedése és természete megegyezik a házi macskákkal. A projekt sikeres volt, és a bengáli macska a világ minden táján népszerűvé vált.

 

Megjelenése akár egy vadmacskáé

 

A bengáli macska megjelenése valóban lenyűgöző. Az Asian Leopard Cat, azaz az ázsiai leopárdmacska őseinek köszönhetően, a bengáli macskák külseje a vadmacskákra emlékeztet, de méretük, testfelépítésük és természetük teljes mértékben házi macskára jellemző.

 

Testfelépítés

A bengáli macskák közepes méretűek és izmosak. Testük hosszúkás, erős és atletikus. A fajta nőstényei általában kisebbek, súlyuk 3,5-6 kg között van, míg a hímek nagyobbak és nehezebbek, 5-7 kg közötti súlyúak.

 

Szőrzet

Lenyűgöző bundájuk egyből megragadja a tekintetet. Szőrük fényes, szaténszerű, és az aranytól az ezüstön át a csokoládébarna színig terjedő árnyalatokban fordul elő. A mintázat lehet márványos vagy pöttyös ("rosetta"), mindkettő variáció csodálatosan mutat és emlékeztet a vadonban élő nagymacskákra. A rosetta mintázat lehet egyszerű vagy dupla, azaz lehetnek benne kisebb és nagyobb foltok is.

 

Fej, szemek, és fülek

A bengáli macskák feje kerekded, széles arccal és erőteljes állkapocsrésszel. A szemeik nagyok, mandula formájúak, és bármilyen színben előfordulhatnak, a sárgától a zöldig, a kéken át a réz színig. A szemek színe nem kötött, de általában nagyon világos és kontrasztos a bundához képest. A fülek közepes méretűek, szélesek az alapnál, és kissé előre hajlóak.

 

Farok

A farok hosszú és vastag, a végén lekerekített. A farkukon is megfigyelhetők a kontrasztos csíkok és foltok, amelyek tovább növelik a vadmacska-szerű megjelenést.

 

Mindezekkel a lenyűgöző fizikai jellemzőkkel, a bengáli macska kétségtelenül az egyik legegzotikusabb és leggyönyörűbb macskafajta. Nem csoda, hogy olyan népszerű a macskatartók körében világszerte.

a játékos bengáli macska

 

Egy macska, aki nem szeret unatkozni

 

Energikus és játékos

A bengáli macskák rendkívül aktívak és játékosak. Nagyon szeretik a mozgást, az ugrálást és a mászást. Szeretnek vadászni, és gyakran "elkapnak" játékokat, tollakat, vagy bármilyen más, mozgó tárgyat. Az aktív játékidő nélkülözhetetlen számukra, és ha ezt nem kapják meg, unalmukban akár destruktív viselkedést is mutathatnak. Számos játékkal, kihívással, és a gazdi részéről nyújtott figyelemmel azonban egész nap boldogok és elégedettek lehetnek.

 

Kíváncsi és intelligens

A bengáli macskák rendkívül kíváncsiak és intelligensek. Szeretnek felfedezni és új dolgokat tanulni. Ajtókat próbálnak meg kinyitni, vagy megoldani összetett  kihívással kecsegtető játékokat. Ez az intelligencia azt is jelenti, hogy gyorsan tanulnak és jól reagálnak a pozitív megerősítéses tréningre.

 

Barátságos és társaságkedvelő

A bengáli macskák általában nagyon barátságosak és szeretik az emberi társaságot. Szeretnek a gazdijukkal lenni, követik őt a lakásban, és gyakran "beszélgetnek" vele hangos, melodikus miauval. Ezzel együtt, szeretik a függetlenségüket is, és időnként szükségük van egy kis egyedül töltött időre.

 

Szereti a vizet

Vízszeretetük egyedülálló a macskák között. Sok bengáli macska élvezi a fürdést, és szívesen játszik a vízzel a mosogatóban vagy a kádban. A víz iránti szeretetük miatt gyakran "segítenek" a gazdijuknak a konyhában vagy a fürdőszobában.

 

Kinek való a bengáli macska?

 

A bengáli macskák egzotikus kinézetükkel és játékos, aktív természetükkel sok ember számára vonzóak, de nem minden otthon számára ideálisak. Nézzük, milyen tulajdonságokkal rendelkező embereknek valók a leginkább a bengáli macskák:

 

Aktív gazdik

Mivel a bengáli macskák nagyon energikusak és játékosak, ideálisak azoknak, akik szeretnek aktívan játszani és foglalkozni a háziállataikkal. Ha rendszeresen játszik a bengáli macskájával, és kihívást jelentő játékokkal látja el, biztos lehet benne, hogy macskája boldog és elégedett lesz.

 

Türelmes és következetes gazdik

A bengáli macskák nagyon intelligensek, ami azt jelenti, hogy gyorsan tanulnak, de néha makacsok is lehetnek. Ha képes türelemmel és következetesen tanítani őket, a bengáli macskák remekül alkalmazkodnak és megtanulják, mi az, amit elvár tőlük.

 

Családok és egyedülállók

A bengáli macskák általában jól kijönnek gyerekekkel, és élvezik az aktív játékot velük. Azonban fontos, hogy a gyerekeket megfelelően felkészítsék arra, hogyan bánjanak a macskával, hogy ne bántsa meg őket, és ne ijessze meg a macskát. A bengáli macskák az egydükl élők számára is jó választás lehetnek, ha elegendő időt tudnak szentelni macskájuknak.

 

Otthonülők

Mivel a bengáli macskák társasági állatok, nem szeretik, ha hosszú időre egyedül hagyják őket. Ha olyan személy, aki sokat van otthon, vagy rendszeresen tudja biztosítani a macska számára a szükséges interakciót és figyelmet, a bengáli macska lehet a tökéletes választás.

 

A bengáli macska gondozása nem jelent kihívást

 

A bengáli macskák gondozása általában nem igényel túl sok különleges figyelmet, de azért vannak specifikus igényeik, amelyekre oda kell figyelni.

 

Szőrzet gondozása

A bengáli macska szőre rövid, selymes és fényes, ami nem igényel sok karbantartást. Heti egyszeri átkefélés elegendő ahhoz, hogy a szőre egészséges és fényes maradjon. Ez az ápolási rutin segít eltávolítani az elhalt szőrszálakat és a port, valamint stimulálja a bőr alatti vérkeringést, ami segít a szőr egészségének megőrzésében.

 

Táplálás

A bengáli macskák aktívak és energikusak, ami magas tápanyagszükségletet jelent. Lehetleg prémium minőségű macskatáppal etessük, amely megfelelő mennyiségű fehérjét és zsírt tartalmaz. Mivel a bengáli macskák gyakran szeretnek játszani a vízzel, ez nem jelenti azt, hogy elegendő mennyiségű vizet isznak. Érdemes lehet biztosítani számukra egy vízadagolót vagy macskaitatót, hogy biztosan elegendő folyadékhoz jussanak.

 

Fizikai és mentális stimuláció

A bengáli macskák rendkívül intelligensek és aktívak, így fontos, hogy elegendő fizikai és mentális stimulációt biztosítsunk számukra. Ez magában foglalja a játékokat, a mászási lehetőségeket, az interaktív játékokat, és a gazdi részéről nyújtott figyelmet és játékidőt.

 

Állatorvosi ellenőrzés

A rendszeres állatorvosi ellenőrzés, a megfelelő oltások, és a parazitaellenes kezelések is fontos részét képezik a bengáli macska egészségének fenntartásának. Egyes bengáli macskák hajlamosak lehetnek bizonyos genetikai betegségekre, mint például a polycisztás vesebetegség és a hypertrofikus kardiomiopátia, ezért fontos, hogy az állatorvos rendszeresen ellenőrizze őket ezekre a betegségekre.

 

A bengáli macska egyedülálló megjelenése, aktivitása és érdekes személyisége miatt nagyon népszerű macskafajta. Mindazonáltal, mivel nagyon aktív és energikus, fontos, hogy csak olyan emberek vállalják be őket, akik elegendő időt és energiát tudnak szánni rájuk. Ha megfelelő gondoskodást és szeretetet kapnak, a bengáli macskák hűséges és szerető társak lehetnek.

A norvég erdei macska, amely egykor csak Norvégia erdeiben található meg, ma már az egész világon népszerűvé vált.
A norvég erdei macska fajtájú macskákat ma már szerte a világon tartják és tenyésztik, de leginkább Skandináviában, különösen Norvégiában találkozhatunk velük. Nagyra értékelik őket szívós egészségükért, barátságos természetükért és gyönyörű, lenyűgöző megjelenésükért.Nem csoda, hiszen a norvég erdei macska nem csak a méltóságteljes megjelenésével győzi meg a gazdikat, hanem kiegyensúlyozott karakterével, függetlenségével és nyugodtságával is. Ez a fajta bár idegenekkel szemben gyakran bizalmatlan, a saját családját forrón szereti. A következőkben megosztunk néhány tippet arról, hogyan gondoskodj norvég erdei macskádról.

Számos macskafajta létezik a világon, de egyik sem hasonlítható a szfinxhez. Míg a többi macska pihenőhelye, és kedvenc helyei tele vannek szőrrel, a kopasz macskára ez nem jellemző. De miért választaná bárki ezt a különleges állatot?

Az elválasztás témája a kiscicáknál gyakran felmerülő kérdés, amivel macskatartóként rendszeresen találkozunk. Ha másként nem is de akkor biztosan amikor elhozzuk új kedvencünket a mamájától. Ez a folyamat nemcsak az anya macska számára, de a kiscicák számára is stresszes lehet, ezért fontos, hogy megfelelően legyen végrehajtva. Ebben a cikkben arról fogunk beszélni, hogy mikor lehet elválasztani a cicákat az anyjuktól és milyen táplálás javasolt a kölyökmacskák elválasztása során.

Nem mindenki szereti az izgága és csaholós kutyákat. A nyugodt kutyák gyakran jól illeszkednek a nyugodtabb életmódhoz, mint például a vidéki élethez vagy a csendesebb városi környezethez. Azonban fontos megjegyezni, hogy még a legnyugodtabb kutyafajták is igénylik a törődést, az idődet és megfelelő mentális és fizikai stimulációt igényelnek, hogy egészségesek és boldogok maradjanak.